Заява з приводу спроби легалізації канабісу в Україні
13 липня 2021, 18:20

Щодо проекту Закону про легалізацію в нашій країні канабісу (№ 5596) як Координатор Всеукраїнського Собору – об’єднання релігійних і громадських організацій, а також небайдужих громадян навколо ідеї побудови християнського шляху розвитку української держави та заради захисту сімейних цінностей, формування ефективної стратегії розвитку молодого покоління,  напрацювання ефективної моделі профілактики негативних суспільних явищ (паління, алкоголізму, наркоманії, ігроманії тощо), популяризації здорового способу життя хочу сказати наступне.

В інформаційному полі України відбувається активне і системне просування норм зазначеного законопроекту, як нібито єдиного безальтернативного способу допомоги тяжкохворим людям. Водночас, за інформацією ЗМІ останнім часом деякі із ініціаторів законопроекту, зокрема, депутати, обрані за списком партії «Слуга народу», були затримані правоохоронними органами у стані наркотичного сп‘яніння, що викликає великі питання до справжніх мотивів просування даної ініціативи.

Видається очевидним, що  фундаментальне право особи на лікування та полегшення страждань не зводиться і не може бути зведеним до загальної легалізації коноплі та продуктів з неї. Дуже маніпулятивною виглядає ініціатива не просто вивести канабіс/коноплю з переліку наркомістких рослин, а назвати її «медична конопля» незалежно від кількості вмісту у ній наркотичних компонентів. Якщо йти за цією логікою, то усі інші наркотичні речовини можна так само назвати – «медичний морфій», «медичний кокаїн», «медичний героїн», «медичне екстазі» і т.д. Після цього в нашому суспільстві, серед дітей і підлітків буде просуватися теза, що, мовляв,  конопля/канабіс – це не наркомістка рослина, а медична, а якщо медична, – то вона лікує і не може зашкодити. 

Завдяки цьому Закону з під будь-якого обліку виводять так звані «промислові коноплі», які за визначенням авторів містять наркотичного тетрагідроканабінолу до 0,2 відсотка. Однак у цьому формулюванні приховані вкрай небезпечні наміри. На даний час, як зазначає Головне науково-експертне управління Верховної Ради у своєму висновку від 30.06.2021, згідно з діючими вимогами, рослини, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини і обіг яких допускається для промислових цілей, повинні мати вміст тетрагідроканнабінолу не більше 0,08 відсотка. В даному ж  законопроекті передбачається суттєве (у 2,5 рази!) збільшення вмісту тетрагідроканабінолу у сухій масі коноплі, що використовується у промислових цілях. 

Одна з головних небезпек міститься у прикінцевих положеннях законопроекту, де у пункті 4 сказано: «Установити, що канабідіол не належить до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України». 

«Споживачів цікавлять два види екстракту конопель: ТГК (тетрагідроканабінол - марихуана), який має психотропний вплив, тобто змінює свідомість, і КБД (канабідіол), який має менший психотропний вплив, але суттєво впливає на інші частини мозку. Промислові коноплі містять менш ніж 0,3% ТГК, але можуть мати високий рівень КБД/CBD», – зазначено у статті BBC Capital під назвою «Чарівний CBD - як канабіс увійшов у життя американців». Тут же читаємо: «Продукція з канабідіолом, або CBD, непсихотропним екстрактом канабісу, набула шаленої популярності в США, перетворившись на мільярдну індустрію. Олія для електронних сигарет і вейпа, знеболювальні креми, пластирі й цукерки на будь-який смак (жувальні ведмедики і змійки, різнокольорова пастила), а також капсули та суміші».

Законопроект №5596 зазначає, що з переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів треба виключити промислові коноплі та канабідіол, і товари, які вироблені (виготовлені) з них, продукти їх переробки. Окрім цього відміняються квоти на вирощування промислових конопель, дозволяється їх імпорт, перевезення без ліцензії і т.д. 

Враховуючи зазначене, бачимо, як під прикриттям нібито турботи про тяжкохворих пацієнтів, насправді йдеться про легалізацію в Україні багатомільярдної індустрії бізнесу, де поруч з наркотичними препаратами на основі канабісу створюється паралельна величезна ніша напівнаркотичної продукції на основі канабідіолу, що буде вироблятися з промислових конопель без будь якого контролю та обмежень. Відносно ж лікувального ефекту канабісу, жодного масштабного контрольованого дослідження його ефективності не проводилося. 

На моє глибоке переконання, вищевказаний законопроект, у випадку його ухвалення в цілому, призведе до стрімкого зростання і поширення наркоманії, зокрема у молодіжному середовищі, через доступність продукції з канабідіолу,  а також наркотичного сегменту коноплі/марихуани та продуктів з неї, зростання прибутків наркоторговців і виробників коноплі та вкрай негативних наслідків для всього українського суспільства. Саме тому закликаю народних депутатів України не підтримувати Закон щодо легалізації канабісу.

Спільноти прихильників
Підписатися на новини