Війна і Реформація
31 жовтня 2022, 07:56

Сьогодні 250 день війни і надзвичайно важливий для мене особисто день – День Реформації. 

505 років тому, 31 жовтня 1517 року священик Мартін Лютер оприлюднив свої «95 тез» для обговорення. За однією версією, він їх розіслав знайомим, за іншою – прибив до дверей місцевої церкви. 

Головне, що в цьому тексті Мартін Лютер виступив проти всесильного керівництва католицької церкви, яке потопало в розкоші та розпусті, проти їх окозамилювання, фарисейства та відступу від Євангельських істин. З цього вчинку Лютера почався відлік часу відновлення та зміни не тільки Церкви, але і всього середньовічного суспільства. Майже чотири століття по тому Макс Вебер вивів, що Реформація не лише стала засадничою для протестантизму, задавши парадигму сучасного християнства, але й зіграла ключову роль у зародженні капіталізму, демократії, формуванні духовного та економічного фундамента провідних країн світу. 

Реформація – це реформування, зміна, перш за все, свого відношення до Бога, до себе, до життя та до своєї країни. Це нові підходи до освіти, науки, до організації суспільства і побудови держави. 

Реформація для мене – це про постійне джерело оптимізму, постійну роботу над собою, подолання лінощів, розгубленості та страху.  

Реформація України відбувається саме зараз. Дедалі більше людей беруть на себе відповідальність за свою країну, захищаючи її зі зброєю в руках від кривавої агресії російського фашизму та сатанізму. 

Сьогоднішній час для кожного з нас і нашої країни – надзвичайно складний, але, водночас, він відкриває перед нами неймовірні можливості. Можливість перемогти ворога і повністю звільнити всю українську землю, можливість побудувати країну, де працюють прозорі механізми стримувань та противаг влади, де корупція не лише стигматизується, але й неможлива в принципі, де життя людей не залежить від того, яка політична сила при владі, тому що все залежить від нас і все в наших руках.

Спільноти прихильників
Підписатися на новини