Від наркоманії та алкоголізму ми втрачаємо на кілька порядків більше українців, ніж на полі бою!
13 вересня 2018, 21:49

Згідно із статистичними даними, в Україні близько 1 мільйона людей мають наркотичну залежність, ще більше - страждають від алкоголізму. Щороку ці цифри зростають приблизно на 10-15 відсотків. Особливо небезпечно, що алкогольна та наркозалежність дедалі більше поширюються серед молоді. Щороку від наркозалежності, алкоголізму та різних захворювань, пов’язаних з ними, вмирають близько 120 тисяч людей!

Тобто від цієї пошесті ми втрачаємо на кілька порядків більше українців, ніж на полі бою! Додайте до цього величезну кількість українців, які щороку залишають Україну в пошуках кращої долі, а також зменшення народжуваності, старіння нації та, відповідно, збільшення загального рівня смертності населення. Все це призводить до того, що кількість українців щороку скорочується катастрофічними темпами і все це в результаті становить реальну загрозу національній безпеці нашої держави!

На жаль, коли ми говоримо про протидію наркоманії та алкоголізму, державі бракує системних та дієвих програм боротьби з цими недугами. Що ж до метадонової програми, то враховуючи активне поширення синтетичних наркотиків, вона має більше негативних, ніж позитивних наслідків. 

Щороку для протидії цьому злу дедалі більше релігійних організацій та церков без будь-якої підтримки держави створюють реабілітаційні центри. На відміну від державних лікарень, незважаючи на великі складнощі з матеріально-технічним забезпеченням, такі центри діють достатньо ефективно. Але замість підтримки, про що свідчать листи, які надходять до мене, спостерігається протидія їх роботі з боку силових структур. Здається, замість активної боротьби з наркотрафіком, наркодилерами та мережами  розповсюдження наркотиків, силовики більш натхненно борються саме з реабілітаційними центрами, закривають їх та переслідують тих, хто їх відкрив. Так, лише за останні два роки був проведений 21 обшук реабілітаційних центрів, порушені кримінальні справи. Це викликає надзвичайно багато питань щодо мотивації подібних дій.

Саме тому, враховуючи важливість проблеми і звернення, що надходять до РНБО України, я ініціював проведення спільної наради за участю представників МОЗ, МВС та інших силових структур  разом з представниками релігійних та громадських організацій для напрацювання спільної стратегії координації захисту та реабілітації населення від цієї небезпеки. 

Тільки об’єднавши зусилля державних інституцій та громадянського суспільства, ми зможемо захистити націю та нашу молодь від цієї навали!

Спільноти прихильників
Підписатися на новини