Снаряди
30 листопада 2022, 16:23

Керівництво “Укроборонпрому” зробило голосну заяву, що на 9-й місяць повномасштабної війни вони налагодили виробництво крупнокаліберних артилерійських снарядів. 

Хочу нагадати очільникам державної оборонної промисловості, що випуск 152-мм снарядів на державному підприємстві “Укроборонпрому” був розпочатий ще у 2018 році. У цьому ж році українські снаряди пройшли випробування. Сучасне обладнання для їх виробництва було придбано, зокрема, за рахунок конфіскованих у родини Януковича 1,5 мільярдів доларів. Більше того, з 2018 року 152-мм снаряди почали випускати і в недержавному оборонному секторі української промисловості. До речі, конкуренція державних і недержавних підприємств дозволила працювати над зниженням закупівельних цін та економією бюджетних коштів. 

Згадавши історію питання, хочу запитати у керівництва “Укроборонпрому”:

– Чому з другої половини 2019 року було припинено виробництво українських снарядів?

– Чому в державному оборонному замовленні на 2020, 2021 та 2022 роки взагалі не було передбачено фінансування замовлення та виробництва українських снарядів, а також снарядів великих калібрів іноземного виробництва?

– Чому розрекламовані вами снаряди й досі відсутні на фронті, адже проблема їх дефіциту є однією із найбільш болючих і небезпечних?

P.S. До відома керівників ОПК – артилерії потрібні не просто снаряди, а артилерійські постріли, до складу яких окрім самого снаряду входить ще підривач, гільза з капсульною втулкою та пороховий заряд.

Фото – липень 2018 року. Гончарівський полігон. Випробування 152-мм снарядів українського виробництва.

Спільноти прихильників
Підписатися на новини