П’ять відсотків
20 травня 2021, 17:28

Днями офіс президента проінформував про чергову «новацію» та “перемогу” від Зеленського в напрямку зміцнення оборони і безпеки України у вигляді виділення не менше 5% на сектор оборони і безпеки  від запланованого обсягу ВВП. Це подавалося у вигляді величезного досягнення чинного президента, а в реальності – свідчить про незнання тематики тими, хто запропонував і озвучив інформацію про цю “новелу”. 

Рішення про виділення понад 5% від ВВП вперше було прописане у Стратегії національної безпеки і оборони, затвердженій на засіданні РНБО України 6 травня 2015 року. Відтоді, починаючи з прийняття бюджету наприкінці 2015 року, фінансування сектору безпеки і оборони України відбувалося в обсягах, що перевищують цю граничну межу – від 5,1 до 6,2%. 

Нову Стратегію національної безпеки і оборони президент Зеленський увів у дію 14 вересня 2020 року, через півтора роки після інавгурації, але про пріоритетність фінансування сектору безпеки і оборони в ній забули. Норма про п’ятивідсотковий мінімум із Стратегії зникла. Лише 18 травня 2021 року про це згадали в указі президента, ввівши в дію пропозиції до Бюджетної декларації на 2022-2024 роки. Звичайно, краще пізніше, ніж ніколи, тим більше для воюючої країни, яка змушена покладатися виключно на свої сили та сили своєї армії, питання фінансування сектору безпеки і оборони – ключове. Бравада ж щодо “революційності” і “інноваційності” президентської пропозиції – це не тільки незнання предмету, а, фактично – зменшення фінансового ресурсу на потреби армії в порівнянні з пропорціями минулих років, які завжди перевищували визначені п’ять відсотків.

Спільноти прихильників
Підписатися на новини