Запуск комплексної системи фіксації біометричних даних – ще один крок до посилення безпеки країни
21 грудня 2017, 12:54

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов разом з Міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим та керівництвом Державної прикордонної служби України провів тестування комплексу фіксації біометричних даних на контрольно-пропускному пункті Держприкордонслужби в аеропорту «Жуляни».

За словами О. Турчинова, Державна прикордонна служба у найкоротший термін (4 місяці) змогла реалізувати рішення РНБО України щодо посилення контролю за в’їздом в Україну іноземців та осіб без громадянства, «насамперед, це рішення стосується громадян Російської Федерації». «У більшості європейських країн реалізація таких завдань відбуваласяпротягом 4-5 років», - додав він.

За словами О. Турчинова, відповідно до рішення РНБО України з 2018 року громадяни з РФ та з інших країн міграційного ризику повинні попередньо інформувати про наміри в’їхати в Україну. «Крім того, - додав Секретар РНБО України, - перетин кордону зазначеними категоріями громадян має здійснюватися з їх біометричною ідентифікацією, а їх місце перебування – фіксуватися».

Він наголосив, що з цією метою з 1 січня 2018 року в Україні повинна почати функціонувати національна система біометричної верифікації та ідентифікації іноземців та осіб без громадянства, яка відповідає найкращим європейським стандартам.

«Ці заходи повинні значно покращити безпекову ситуацію в країні», - сказав Секретар РНБО України, зазначивши, що запровадження цієї системи також дозволить посилити контррозвідувальні заходи і боротьбу з криміналітетом.

«Сьогодні на виконання рішення РНБО України тут, в столичному аеропорті «Жуляни», ми тестуємо перший комплекс фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства», - сказав він, додавши, що отримана інформація з контрольно-пропускного пункту передаватиметься захищеним зв’язком до бази даних національної системи верифікації та ідентифікації іноземців та осіб без громадянства.

Секретар РНБО України наголосив, що вже 157 діючих пунктів пропуску обладнано засобами для зчитування інформації з біометричних документів та зняття відбитків пальців, «а 126 пунктів пропуску вже мають пряме підключення  до баз даних Інтерполу».

За його словами, комплекси фіксації біометричних даних запрацюють з 1 січня в столичних аеропортах та на пунктах пропуску на кордоні з РФ. Відповідаючи на запитання, Секретар РНБО України зазначив, що з наступного року така система запрацює, зокрема, і на пунктах пропуску в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму.

«Запуск комплексної системи фіксації біометричних даних – це ще один крок щодо покращення безпекової ситуації та вдосконалення системи прикордонного контролю», - підсумував О. Турчинов.

ФОТОГАЛЕРЕЯ


Спільноти прихильників
Підписатися на новини