За потужними кібератаками останніх днів стоять кіберзлочинці з РФ
14 грудня 2016, 13:33

За потужними кібератаками, які відбувались останнім часом, стоять кіберзлочинці з РФ. Про це повідомив Секретар РНБО О. Турчинов у своєму коментарі журналістам.

За його словами, близько тижня тому розпочалася активна фаза масштабних кібератак на інформаційні ресурси державних органів, об’єктів критичної інфраструктури і установ недержавного сектору. «Ці атаки були заздалегідь сплановані і скоординовані з єдиного центру, розміщеного у РФ», - зазначив Секретар РНБО, пояснивши, що атаки здійснюються з використанням комп’ютерних мереж, розташованих у різних країнах.

«Одне з головних завдань кібер-злочинців полягало у дестабілізації фінансово-банківського сектору України напередодні Нового року, що мало призвести до зриву кампанії з соціальних виплат, ускладнити функціонування провідних державних установ і блокувати бюджетний процес», - повідомив О. Турчинов.

Секретар РНБО наголосив, що зусиллями фахівців кіберпідрозділів ДССЗЗІ, СБУ та НПУ «попри те, що кібератаки не припиняються, у найстисліші строки функціонування уражених комп’ютерних систем було відновлено».

«Аналіз кібер-інцендентів засвідчив, що інформаційні ресурси, які були підключені до державної системи кіберзахисту, не постраждали», - зазначив О. Турчинов, наголосивши, що через брак фінансування велика кількість інформаційних ресурсів державних органів досі не підключена до цієї системи.

«Зокрема у 2016 році з передбачених на ці цілі коштів, не було виділено жодної копійки через блокування Парламентом рішення щодо наповнення Спеціального фонду Державного бюджету за рахунок конфіскованих коштів», - підкресилив Секретар РНБО, додавши, що нинішня ситуація свідчить про необхідність «негайного виділення необхідного фінансування для розвитку державної системи кіберзахисту, зокрема у Державному бюджеті 2017 року».

За словами Секретаря РНБО, питання зміцнення кіберзахисту державних інформаційних ресурсів в умовах агресивних проявів гібридної війни з боку РФ буде розглянуте на засіданні Національного координаційного центру кібер-безпеки за участі керівництва Уряду України, яке відбудеться сьогодні у Ситуаційному центрі РНБО України. «За результатами обговорення буде прийнято деталізований план заходів з підвищення рівня кіберзахисту», - підсумував О. Турчинов.

Спільноти прихильників
Підписатися на новини