Тільки стабільна, потужна, незалежна Україна може стати надійним фактором безпеки всього Європейського континенту
11 квітня 2019, 15:42

Тільки стабільна, потужна, незалежна Україна може стати надійним фактором безпеки всього Європейського континенту. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у своєму виступі на 12-му Київському Безпековому Форумі.

Секретар РНБО України детально проаналізував виклики, які постали перед світом у цілому, Європою, та Україною зокрема, зазначивши, що російська гібридна війна проти нашої держави триватиме по всіх напрямках. У цьому контексті він акцентував на пріоритетних для України завданнях для успішного протистояння агресорові.

О. Турчинов наголосив на важливості нарощування вітчизняного економічного потенціалу: «Головним, ключовим безпековим фактором стає швидкий, динамічний розвиток економіки. Без потужної економіки ми не здатні будемо забезпечити ефективний захист нашої країни».

Секретар РНБО України зазначив, що оборонний бюджет значно збільшився за останні роки – зокрема, цьогорічний рівень фінансування державного оборонного замовлення складає 21,3 млрд. гривень, що у 20 разів більше, ніж у 2013 році (1,09 млрд грн.), а рівень фінансування сектору безпеки і оборони України в поточному році становитиме 5,37% від ВВП (у 2013 - до 1%).

О. Турчинов наголосив на важливості подальших реформ оборонного сектору, оборонно-промислового комплексу, зокрема, у частині переходу на стандарти НАТО, прозорості формування оборонних замовлень. «Ухвалено рішення щодо лібералізації зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів оборонно-промислового комплексу, створено умови, які дозволяють замовникам оборонної продукції закуповувати зброю і військову техніку без державних посередників, - нагадав він. – Буде відкрито багато позицій у державному оборонному замовленні, за виключенням тих, що становлять державну таємницю, створені умови прозорості і конкурентності».

Вітчизняний ОПК, сказав О. Турчинов, забезпечує всі основні потреби ЗСУ та силових структур. Водночас, заявив Секретар РНБО України, наша держава для створення сучасної зброї нового покоління потребує ефективної військово-технічної співпраці, і звернувся до представників країн-партнерів із закликом до активної участі у цьому процесі.

 «Питання єдності Європи у протидії російській агресії – питання безпеки не тільки України. Це питання безпеки всіх європейських країн, - наголосив він. – Це питання майбутнього Європи». «Тільки єдність Європи, і такий важливий безпековий фактор, як сильна українська армія, сильний сектор безпеки і оборони нашої країни, сьогодні найважливіші фактори захисту миру і безпеки у Європі», - зазначив О. Турчинов, додавши, що в України немає альтернативи європейській і євроатлантичній інтеграції.

ФОТОГАЛЕРЕЯ


Спільноти прихильників
Підписатися на новини