Рішенням РНБО України лібералізовано зовнішньоекономічну діяльність для вітчизняних компаній-виробників озброєння оборонно-промислового комплексу
26 червня 2018, 15:54

Президент України підписав Указ, який увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо лібералізації зовнішньоекономічної діяльності для вітчизняних компаній оборонно-промислового комплексу. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов під час брифінгу.

За його словами, рішення РНБО України передбачає лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності для підприємств оборонно-промислового комплексу, "зокрема, дозвіл на експорт власної продукції без посередництва державних спеціалізованих компаній, всім виробникам військової техніки і зброї незалежно від форми власності".

"Дозволено імпорт продукції військового призначення для власних потреб виробників військової техніки і зброї, а також імпорт для недержавних підприємств, що мають прямі дилерські угоди з закордонними виробниками озброєнь", - повідомив О.Турчинов, додавши, що також знято обмеження щодо прямих контрактів для вітчизняних міністерств силового блоку, зокрема, Міністерства оборони, щодо закупівлі зброї та військової техніки за кордоном.

Також Секретар РНБО поінформував, що для реалізації цього рішення, РНБО доручила Уряду внести зміни  до відповідних нормативних актів Кабінету Міністрів України щодо спрощення процедур надання підприємствам різних форм власності повноважень на зазначені імпортно-експортні операції. "Крім того, Уряду доручено розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проекти змін до законів України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання", "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про державне оборонне замовлення" та інших законодавчих актів України", - сказав він.

О.Турчинов назвав таке рішення «дуже серйозним кроком, який значно зміцнить нашу оборонну спроможність і дасть потужний поштовх розвитку оборонної промисловості».

Секретар РНБО також заявив про ініціювання перед Кабінетом міністрів України та Верховною Радою України зняття обмежень на законодавчому рівні щодо приватизації та залучення інвестицій до вітчизняних державних оборонних підприємств.

О.Турчинов наголосив також, що лібералізація зовнішньоекономічної діяльності для вітчизняних компаній-виробників озброєння "не послабить надійний експортний контроль і відповідність дій всіх суб'єктів у цій сфері міжнародним угодам, які підписала Україна".


Спільноти прихильників
Підписатися на новини