Підтримка парламентом законопроекту «Про національну безпеку» стало важливим кроком на шляху зміцнення оборони і безпеки нашої держави
5 квітня 2018, 13:27

Опрацьований у тісній взаємодії з експертами НАТО, Європейського Союзу і США законопроект «Про національну безпеку України», який реалізує ідеї, закладені у Стратегічному оборонному бюлетені, має стати ключовим інструментом реформування сфери національної безпеки. На цьому наголосив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, представляючи внесений Президентом України законопроект у четвер у Верховній Раді України.

За словами О. Турчинова, ухвалення законопроекту стане суттєвим кроком на шляху запровадження стандартів Північноатлантичного Альянсу в Україні. «Реформи, передбачені в законі, зміцнять сектор безпеки і оборони України, мають забезпечити збереження української державності за умов сучасних загроз, і, насамперед, агресії з боку Російської Федерації», - сказав він.

Секретар РНБО України зазначив, що проект Закону запроваджує регулювання діяльності органів сектору безпеки і оборони згідно з нормами і стандартами Європейського Союзу та НАТО. «Насамперед, - сказав він, - йдеться про систему управління та керівництва Збройними Силами, іншими органами сектору безпеки і оборони, що підвищить їх здатність протистояти сучасним загрозам». 

«Проект Закону України «Про національну безпеку України» носить рамковий характер, він встановлює лише загальні обриси системи забезпечення національної безпеки, - наголосив О. Турчинов. - Цим законом закріплені фундаментальні національні інтереси України, серед яких забезпечення державного суверенітету і територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, набуття членства в Євросоюзі та в НАТО».

Важливим О. Турчинов назвав гарантування законом надійного цивільного демократичного контролю над сектором безпеки і оборони України, а також закріплення чіткого розподілу повноважень та компетенції органів сектору безпеки і оборони, що підвищить ефективність координації їх діяльності, покращить якість управління ресурсами та знизить корупційні ризики, обмежить невиправдане дублювання безпекових функцій і спроможностей.

За словами Секретаря РНБО України, проектом передбачається «певна кодифікація законодавства у сфері національної безпеки», зокрема, у нього пропонується інтегрувати положення Законів України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави» та «Про організацію оборонного планування».

О. Турчинов наголосив, що підтримка парламентом проекту Закону України «Про національну безпеку України»стало важливим кроком на шляху зміцнення оборони і безпеки нашої держави. 

Законопроект у першому читанні було ухвалено голосами 265 народних депутатів.


Спільноти прихильників
Підписатися на новини