Олександр Турчинов зустрівся з заступником Генерального секретаря НАТО Таджаном Ілдемом
16 вересня 2016, 14:50

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов зустрівся з заступником Генерального секретаря НАТО Таджаном Ілдемом.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили безпекову ситуацію в Україні та поглиблення співпраці між Україною та НАТО.

За словами О.Турчинова, незважаючи на заявлені домовленості про припинення вогню, «протягом доби наші позиції було обстріляно 30 разів, у тому числі, із застосуванням забороненої зброї». «Відбувається концентрація військ Російської Федерації як на окупованих територіях Криму та Донбасу, так і біля кордонів з Україною», - зазначив він.

Також О.Турчинов наголосив на необхідності продовження санкцій проти держави-агресора. «Питання продовження санкцій – це те, що примушує економіку Росії обмежувати видатки на зброю, це захист, у першу чергу, не тільки України, але й Європи», - наголосив О.Турчинов, додавши, що саме тому в продовженні санкцій повинні бути зацікавлені країни-члени Альянсу, які розуміють небезпеку, яка виходить із Росії.

Своєю чергою, Т. Ілдем наголосив, що агресія РФ проти України та перегляд російським керівництвом засадничих принципів безпеки – «це те, проти чого категорично виступає НАТО».

«Поки Росія продовжуватиме порушувати міжнародне право, неможливо повернутись до співпраці з нею на попередньому рівні», - наголосив він.

Також сторони приділили увагу питанню реформування сектору безпеки і оборони України. У цьому контексті Секретар РНБО України наголосив, що наша країна «доклала багато зусиль до реформування сектору безпеки і оборони, і багато в чому ми завдячуємо саме експертам Альянсу». «Нам, звичайно, потрібно багато зробити, але ми чітко розуміємо шлях, який нам потрібно пройти», - сказав він, додавши, що Євроатлантична інтеграція – один з головних пріоритетів України.

Під час зустрічі було обговорено питання співпраці України з НАТО у відновленні балансу сил у Чорному морі, який був значно порушений після окупації Криму. О.Турчинов і Т.Ілдем також наголосили на важливості активізації співпраці в питаннях стратегічних  комунікацій Україна-НАТО як однієї з систем протидії гібридній війні, що розв’язана Росією.

Заступник  Генерального секретаря НАТО наголосив, що в Альянсі віддають належне зусиллям України у реформуванні сектору безпеки і оборони, і «готові і надалі допомагати Україні на цьому шляху». «Ми розуміємо, що сильна незалежна Україна суттєво посилить безпеку і потенціал всієї Європи», - підсумував Т. Ілдем.

ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зустріч з заступником Генерального секретаря НАТО Таджаном Ілдемом


Спільноти прихильників
Підписатися на новини