Новітня військова техніка вітчизняного виробництва здатна надійно захищати морські кордони України
14 вересня 2018, 15:29

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов взяв участь у церемонії спуску на воду першого з серії десантно-штурмового катера проекту 58503 «Кентавр».

«Україна має давні морські традиції, відлік яких розпочинається з походу київського князя Олега на Візантію у 911 році, де він прибив на знак перемоги на брамі тодішнього Цареграду свій щит, - сказав Секретар РНБО України. - Тобто, можна сказати, що історія українських військово-морських сил налічує більш ніж тисячу років».

О. Турчинов нагадав, що загальна протяжність морської ділянки державного кордону України становить 1355 кілометрів, а загальна площа виключної морської економічної зони - понад 72 тисяч квадратних кілометрів, у межах яких наша держава має суверенні права на розвідку, розробку і збереження природних ресурсів.

«Особливої актуальності питання нарощування потенціалу ВМС набуває через збільшення військової присутності РФ в Азово-Чорноморському регіоні та блокування морського судноплавства в Азовському морі», - наголосив він.

Секретар РНБО України високо оцінив потенціал українського оборонпрому. «Наші оборонні підприємства вкотре доводять, що здатні виробляти конкурентоспроможну та надійну техніку. Цей катер повністю спроектовано та збудовано в Україні, його характеристики відповідають кращим світовим зразкам», - заявив О. Турчинов, додавши, що незважаючи на це, «він має значно нижчу вартість».

За його словами, цей катер, здатний рухатися зі швидкістю 40 вузлів, броньований, може перевозити 36 морських піхотинців зі штатним озброєнням, достатнім для організації на березі опорного пункту. «Катер має потужне озброєння: реактивну систему залпового вогню та 2 бойових модулі з крупнокаліберними кулеметами та гранатометами, які за рахунок системи стабілізації можуть вести прицільний вогонь, не зменшуючи швидкості руху катера, що значно підвищує його бойовий потенціал, безпеку та мобільність десантного підрозділу», - зазначив Секретар РНБО України.

«Військова техніка, що надходить до ВМС - катери, озброєння тощо, дозволяють виконати рішення РНБО України щодо збільшення нашої військової присутності в Чорному та Азовському морях та надійно захистити морські кордони України», - підсумував він.

ФОТОГАЛЕРЕЯ


Спільноти прихильників
Підписатися на новини