Ключове завдання подальшої реалізації реформи системи національної безпеки і оборони полягає у розвитку безпекового і оборонного потенціалу держави
17 серпня 2016, 09:26

Ключове завдання подальшої реалізації реформи системи національної безпеки і оборони полягає у розвитку безпекового і оборонного потенціалу держави.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у статті «Національна безпека України: виклики та пріоритети», опублікованій у середу у газеті «Голос України».

О. Турчинов зазначив, що вперше в історії незалежної України здійснено комплексний огляд сектору безпеки і оборони, на основі якого РНБО України прийняла систему стратегічних документів безпекового і оборонного планування, серед яких Стратегія національної безпеки України, Воєнна доктрина України, Концепція розвитку сектору безпеки і оборони України, Стратегія кібербезпеки України. У цьому контексті він нагадав про початок роботи створеного при РНБО України Національного координаційного центру кібербезпеки.

Стратегічний оборонний бюлетень України, за його словами, розвиває і конкретизує положення Стратегії національної безпеки України, Воєнної доктрини України та Концепції розвитку сектору безпеки і оборони України і є завершальним документом у циклі оборонного планування, визначає конкретні заходи щодо реформування ЗСУ та інших сил оборони.

Секретар РНБО України наголосив на успішному реформуванні силових структур, поглибленні співпраці з НАТО та послідовному запровадженні стандартів Альянсу в секторі безпеки і оборони України.

«Набув потужного імпульсу розвиток вітчизняного оборонно-промислового комплексу, який перетворився на один з пріоритетних секторів економіки, - зазначив О. Турчинов, заявивши, що «безумовним пріоритетом відновлення ракетного щита України має стати збільшення бойового потенціалу артилерійських систем і відновлення надійної ППО, виробництво боєприпасів, розвиток систем телекомунікацій, автоматизованих систем управління військами і розвідки».

За його словами, сектор безпеки і оборони України формується як цілісна система, об’єднана єдиним керівництвом, вдосконалено механізм координації діяльності його складових. «Зокрема, за рішеннями Ради національної безпеки і оборони України створено Воєнний кабінет РНБО України, Головний ситуаційний центр України, активно розвивається мережа ситуаційних центрів органів сектору безпеки і оборони, а також центральних і місцевих органів виконавчої влади. Зокрема, ситуаційні центри створено в усіх обласних державних адміністраціях. Ця мережа надає змогу забезпечити координацію і контроль дій державних органів у режимі он-лайн, а у випадку кризових ситуацій перебирати на Головний ситуаційний центр держави управління силами і засобами сектору безпеки і оборони України», - йдеться у статті.

«Реформа системи забезпечення національної безпеки і оборони знайшла підтримку як більшості громадян України, так і іноземних партнерів, насамперед держав-членів НАТО. Ключове завдання подальшої реалізації реформи системи національної безпеки і оборони полягає у розвитку безпекового і оборонного потенціалу держави. Особлива відповідальність за хід реформи покладається на керівників органів сектору безпеки і оборони відповідно до завдань, визначених Президентом України і Радою національної безпеки і оборони України», - наголосив Секретар РНБО України.

О. Турчинов також зазначив, що всі ці реформи можливі лише на основі успішного економічного розвитку, для чого потрібно суттєво збільшити ефективність державного апарату, забезпечити тотальну боротьбу з корупцією, створити сприятливі умови для національного виробника й іноземних інвесторів.

«Переконаний, ми можемо це все зробити. Але головна передумова для цього – консолідація та єдність нашої нації!», - підсумував Секретар РНБО України.

Спільноти прихильників
Підписатися на новини