Коли народився Христос?
25 грудня 2015, 16:27

Сьогодні за Григоріанським календарем, яким користується практично весь сучасний світ, святкують Різдво Христове. У Біблії відсутня дата народження Христа. Відомо тільки, що тоді була холодна пора року і бідна родина Спасителя, приїхавши до Віфлієму, змогла найти притулок тільки у хліву.

Лише у 431 році на Ефеському соборі було прийняте рішення про святкування Різдва Христового напередодні початку Нового року, саме 25 грудня. В ті часи це був наступний день після  зимового сонцестояння, коли світло перемагає темряву, коли збільшується день та зменшується ніч.

Враховуючи недосконалість Юліанського календаря, Папа Григорій ХІІІ в 1582 році ввів більш точний, який отримав його ім‘я - Григоріанський. Причиною введення нового календаря було прагнення позбавитися значної невідповідності між астрономічним та календарним обліком часу, зокрема невідповідністю астрономічного та календарного часу зимового сонцестояння і весняного рівнодення. Так, з моменту запровадження Юліанського календаря і до ХVI століття ця невідповідність складала вже 10 днів. Зараз ця розбіжність вже близько 14 днів. 

Росія та Україна перейшли з Юліанського на Григоріанський календар, яким користувалась більшість країн світу, лише в 1918 році. Сьогодні жодна країна не живе за Юліанським календарем. Жодна. Юліанський календар залишився для визначення фіксованих календарних святкових дат тільки у деяких православних Церков, зокрема, в Росії, Україні та Білорусії. Хоча самі Церкви у своєму звичайному житті також послуговуються Григоріанським календарем.

Поступово багато європейських православних Церков також перейшли на Григоріанський календар (або відповідний йому до 2800 року Новоюліанський)  у святкуванні свят із фіксованою датою, в першу чергу, Різдва Христового. Тому у Європі переважна більшість святкує Різдво 25 грудня за Григоріанським календарем, а не за Юліанським, в якому 25 грудня припадає на 7 січня. До речі, пояснення користування Юліанським календарем тим, що він діяв за часів Христа є історично некоректним. Тому що в Давній Іудеї користувались місячним календарем, який зовсім не відповідає ані Юліанському, ані Григоріанському.

Може вже прийшов час і Україні перейти на святкування Різдва 25 грудня разом з більшістю цивілізованих країн? Але вирішувати це повинна, в першу чергу, Рада християнських Церков України. 

PS: А у перехідний період, думаю, можна залишити святкування і 25 грудня і 7 січня. :-)

З Різдвом Христовим Вас, друзі! Нехай Господь благословить Вас і Ваші родини незалежно від того, коли Ви святкуєте Його День народження! 

Спільноти прихильників
Підписатися на новини