Якщо не буде повномасштабної військової агресії, воєнний стан не продовжуватиметься
19 грудня 2018, 16:58

На цьому наголосив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов в інтерв’ю «BBC News Україна».

«Було багато спекуляцій у російській пресі, були і в українській - особливо тій, яка досі орієнтується на країну-агресора, що це спроба зірвати вибори, це політика, а не питання безпеки. Тут відповідь дуже проста - виборчий процес, як і мав, розпочнеться з січня, - сказав О. Турчинов. - Президент від самого початку чітко сказав, що вибори відбудуться у відповідні терміни, а воєнний стан не продовжуватиметься, якщо не буде повномасштабної військової агресії».

О. Турчинов також зауважив, що чинний воєнний стан має суттєві відмінності від своєї класичної форми, зокрема, жодним чином не було обмежено права і свободи громадян: «Ми пройшли шлях без цих обмежень, навіть без профілактичного затримання панікерів та саботажників».

Секретар РНБО України зазначив, що воєнний стан було запроваджено через акт прямої військової агресії РФ. «Коли демонстративна військова агресія почалася, не можна було виключати, що РФ на цьому не зупиниться. У таких умовах треба швидко приймати рішення та діяти, бо військова машина, як і весь силовий блок країни, має достатньо високу інерцію», - підкреслив він.

За словами Секретаря РНБО України, воєнний стан став «стрес-тестом, глобальною перевіркою країни, наскільки вона готова мобілізувати всі свої ресурси: силові, економічні, людські, щоб протидіяти повномасштабній агресії». «У цілому країна готова протидіяти агресії, але виявлено і багато проблем, які треба терміново виправити», - підсумував він.

Якщо ж агресія з боку РФ все ж таки відбудеться, сказав О. Турчинов, воєнний стан «уже не буде таким м'яким, - весь арсенал засобів буде задіяно відповідно до наданих Конституцією і законом повноважень».

Спільноти прихильників
Підписатися на новини