Відновити в Європі систему колективної безпеки неможливо без перемоги України
19 вересня 2019, 10:27

Західні партнери прагнуть зняти з переліку своїх пріоритетів українське питання. Про це сказав Олександр Турчинов в інтерв’ю журналу “Український Тиждень”.  

За його словами, для європейських лідерів війна Росії проти України — це питання, яке вони прагнуть зняти з порядку денного на будь-яких умовах, “зокрема за рахунок інтересів нашої країни”. “Дедалі голосніше звучать пропозиції щодо відновлення економічної співпраці з РФ”, - сказав Олександр Туринов, додавши, що Україну намагаються витиснути на другий план тільки недалекоглядні політики, “які не розуміють у цьому загрози для власних країн”. 

Він переконаний, що не можна відновити порядок у Європі та світі, коли визначальними є закон, право, інтереси людини, а не агресія і сила, без розуміння ваги того, що відбувається в нашій країні. 

“Починаючи з 2014 року українці не просто захищають свою країну, а стримують агресивне просування РФ до Європи. Україна стала форпостом, східною межею європейської цивілізації”, - зазначив Олександр Турчинов, пригадавши, як деякий час тому пропонував партнерам із НАТО створити єдину систему протиповітряної оборони від Балтійського до Чорного моря. “На жаль, ініціатива не знайшла належного відгуку”, - сказав він. 

За словами Турчинова, створення єдиного оборонного рубежу в країнах, що межують із Росією на Заході є питанням над яким вартувало б замислитися в ЄС, “адже небезпека великого збройного конфлікту в умовах непрогнозованої тоталітарної російської влади є реалією сьогодення”. 

“Водночас, - переконаний Турчинов, - Путін за жодних обставин не відмовиться від політики імперського реваншизму, а отже, і від намірів підкорення України, самостійність якої сама по собі становить загрозу для його імперського проекту. 

“Ті, хто думає про майбутнє Європи, мають дбати про те, щоб Україна вистояла і перемогла. Адже це шанс відновити порядок, в основі якого є право, свобода і недоторканність кордонів. Якщо Росія переломить ситуацію на свою користь, знову пануватиме середньовічний принцип «хто сильніший, той і правий». А це шлях до нового глобального військового протистояння”, - резюмував Олександр Турчинов. 

Спільноти прихильників
Підписатися на новини