Олександр Турчинов: Нова Стратегія нацбезпеки РФ - порожній документ, але загрози реальні
6 січня 2016, 14:07

Секретар РНБО України Олександр Турчинов охарактеризував нову Стратегію національної безпеки Російської Федерації, що її підписав Президент Російської Федерації Володимир Путін 31 грудня 2015 року, як «порожній документ». 

Разом з тим, зазначив О.Турчинов, «російська загроза, на жаль, для нашої країни не порожня», і заявив, що «протидія російській агресії для нас залишається головним пріоритетом безпеки держави».

О.Турчинов нагадав, що останню редакцію цього документу під назвою «Стратегія національної безпеки Російської Федерації до 2020 року» було прийнято ще в 2009 році: «Хоча до 2020 року ця Стратегія не дотягнула». 

«Головний безпековий документ Росії переповнений пустопорожніми гаслами та саморекламою величі Росії та її керівництва, - зауважив Секретар РНБО України. - Під час ознайомлення зі Стратегією складається враження, що її готували не фахівці безпекового сектору, а журналісти російського «Лайфньюз» після отримання «тринадцятої» зарплати». 

«Що важливо, вперше з часів СРСР у Стратегії національної безпеки Путіна визначено головного ворога - США, що «протидіють самостійній зовнішній та внутрішній політиці Росії, прагнучи зберегти своє домінування в світі». В такому ж статусі «ворога» виписаний і Північноатлантичний альянс НАТО, «розширення якого, наближення його військової інфраструктури до російських кордонів створюють загрозу національній безпеці», - зазначив він.

Серед «головних друзів» Росії, визначених Стратегією, сказав О.Турчинов, - Китай та Індія, які, на переконання Секретаря РНБО України, «навряд чи підтримають Росію в її терористичних провокаціях та військових злочинах». 

«Не забули в цьому документі і про Україну. За версією Кремля, в Україні відбувся «антиконституційний державний переворот». При цьому Захід та США створили «військовий конфлікт на сході України». Це, в свою чергу, відповідно до документу, створює загрозу для Росії у зв'язку із великою довжиною російсько-українського кордону», - зазначив О.Турчинов. 

Секретар РНБО України підкреслив, що головним досягненням «у найкращих традиціях соцреалізму у Стратегії визначено розвиток духовності Російської Федерації». «Відроджуються традиційні російські духовно-моральні цінності. У підростаючого покоління формується достойне відношення до історії Росії. Відбувається консолідація громадянського суспільства навколо загальних цінностей… таких як… повага сімейних і конфесійних традицій, патріотизму…Для протидії загрозам нацбезпеці, Російська Федерація сконцентрує зусилля на укріпленні внутрішнього єднання російського суспільства…», - сказав він. 

"Так, документ порожній, але російська загроза, на жаль, для нашої країни не порожня. Протидія російській агресії для нас залишається головним пріоритетом безпеки держави", - підсумував О. Турчинов.

Спільноти прихильників
Підписатися на новини