Земля
5 вересня 2019, 14:33

Створення ринку землі є стратегічним питанням, що багато років штучно блокувалось у нашій країні. Прозорий ринок землі здатний значно збільшити інвестиційну привабливість вітчизняного агропромислового комплексу, зупинити тіньові схеми земельного обігу, стати значним ресурсом економічного зростання та збільшити надходження до центрального і місцевих бюджетів.

Але земельне питання завжди є соціально-домінантним і за непродуманих, непідготовлених різких кроків може стати детонатором вибуху соціального невдоволення та дестабілізації.

Головний важіль, що примусить земельну реформу і новостворений ринок землі працювати на українців і майбутнє нашої країни, - це забезпечення на законодавчому рівні виключного права володіння українською землею громадян України. Тобто як фізичними особами, так і кінцевими бенефіціарами українських підприємств, що мають право купувати землю сільськогосподарського призначення, повинні бути виключно громадяни України.

Вихід на український земельний ринок іноземних гравців, зокрема потужних транснаціональних корпорацій, що пообіцяв очільник нового уряду, перетворить на аутсайдерів, а в перспективі - банкрутів навіть достатньо міцних українських агробізнесменів, не кажучи про армію наших фермерів, більшість з яких зараз ледве тримається на плаву. Надто неспівставний фінансовий потенціал і можливість доступу до кредитних ресурсів у світових компаній та вітчизняних аграріїв.

Виключне право українців на володіння сільськогосподарською землею примусить західних партнерів інвестувати в українських національних виробників, значно посиливши їхній потенціал і можливості, а головне, збереже одну з найкращих земель у Європі від виснаження та агресивного використання задля отримання надприбутків.

Такий важливий запобіжник існує в багатьох цивілізованих країнах. Так, зростання надходжень до бюджету буде більш повільним, ніж за анонсованого ринку землі без будь-яких обмежень. Але ми забезпечимо пріоритетні економічні позиції та стартові переваги для національних виробників і наших співгромадян, які працюють в аграрному секторі, а головне, збережемо право власності на родючу землю для майбутніх поколінь українців. Це буде запорукою сталого економічного зростання, свободи і незалежності нашої країни.

Спільноти прихильників
Підписатися на новини